Njohuri Teknike

Para së gjithash, lëngjet e shpimit me bazë uji dhe ato me bazë vaji kanë avantazhe dhe disavantazhe dhe përshtaten me kushte të ndryshme stratigrafike.Prandaj, nuk ka shtresë superiore apo inferiore dhe është e pamundur të thuhet në mënyrë arbitrare se cila është tendenca e zhvillimit të ardhshëm.API dhe IADC e klasifikojnë sistemin e lëngjeve të shpimit në nëntë kategori, shtatë llojet e para janë lëngu shpimi me bazë uji, lloji i tetë është lëngu i shpimit me bazë vaji dhe lloji i fundit është gazi si medium bazë.Sistemi jo-shpërndarës, 2, sistemi shpërndarës, 3, sistemi i trajtimit të kalciumit, 4, sistemi i polimerit, 5, sistemi me përmbajtje të ulët të ngurtë, 6, sistemi i shëllirë i ngopur, 7, sistemi i lëngut të përfundimit të pusit, 8, sistemi i lëngut të shpimit me bazë vaji, 9, sistem ajri, mjegull, shkumë dhe gaz.
Lëngu i shpimit me bazë uji ka avantazhet e kostos së ulët, konfigurimit të thjeshtë, trajtimit dhe mirëmbajtjes, burimit të gjerë të agjentit përpunues, llojeve të shumta të disponueshme për përzgjedhje, kontrollit të lehtë të performancës, etj., si dhe efekt të mirë mbrojtës të shtresës së naftës dhe gazit. .Lëngu i shpimit me bazë vaji i referohet vajit si lëngu i shpimit të fazës së vazhdueshme.Qysh në vitet 1920, nafta e papërpunuar përdorej si lëng shpimi për të shmangur dhe reduktuar shfaqjen e situatave të ndryshme të ndërlikuara në shpime.Megjithatë, në praktikë është konstatuar se nafta e papërpunuar ka këto disavantazhe: forca e vogël prerëse, bariti i vështirë për t'u pezulluar, humbja e madhe e filtrimit dhe përbërësit e paqëndrueshëm në naftën e papërpunuar mund të shkaktojnë lehtësisht zjarr.Si rezultat, ai u zhvillua gradualisht në dy lëngje shpimi me bazë vaji me naftë si fazë të vazhdueshme -- lëng shpimi i gjithë vajit dhe lëng shpimi me emulsion ujë në vaj.Në lëngun total të shpimit të naftës, uji është përbërës i padobishëm, përmbajtja e tij e ujit nuk duhet të kalojë 7%.Në lëngun e shpimit të ujit me lugë vaji, uji shpërndahet në mënyrë të barabartë në naftë si përbërësi i nevojshëm, dhe përmbajtja e tij e ujit është përgjithësisht 10% ~ 60%.
Krahasuar me lëngun e shpimit me bazë uji, lëngu shpues me bazë vaji me rezistencë ndaj temperaturës së lartë, rezistencë ndaj kripës, ndotjes së kalciumit, qëndrueshmërisë së murit të shpimit, lubricitetit të mirë dhe dëmtimit të rezervuarit hidrokarbur është shumë më i vogël, dhe avantazhe të tjera, tani është bërë një stërvitje. Vështirë temperaturë të lartë të thellë mirë, të lartë Këndi devijuar dhe horizontale Puset dhe mjetet e rëndësishme të formimit të ndryshme komplekse, dhe mund të përdoret gjerësisht për diktim lëngun, lëngu perforating përfundimit, fluide workover dhe fluide drive zemër.Megjithatë, kostoja e përgatitjes së lëngut të shpimit me bazë vaji është shumë më e lartë se ajo e lëngut shpues me bazë uji dhe kur përdoret, shpesh do të shkaktojë ndikim serioz në mjedisin ekologjik pranë vendit të pusit dhe shpejtësia mekanike e shpimit është përgjithësisht më e ulët. se ai i lëngut shpues me bazë uji.Këto disavantazhe kufizojnë shumë përhapjen dhe aplikimin e lëngjeve të shpimit me bazë vaji.Për të përmirësuar shkallën e shpimit, lëngu i shpimit me emulsion me ujë të paketimit me vaj xhel të ulët u përdor gjerësisht nga mesi i viteve 1970.Për të mbrojtur mjedisin ekologjik dhe për t'iu përshtatur nevojave të shpimit në det, që nga fillimi i viteve 1980, lëngu i shpimit me emulsion vaj-ujë me toksic të ulët me vaj mineral si vaj bazë u popullarizua gradualisht.Aktualisht, lëngu i shpimit me naftë është përdorur më pak, kështu që në përgjithësi, lëngu i shpimit me bazë vaji i referohet lëngut të shpimit të emulsionit ujë në vaj me vaj nafte ose vaj mineral me toksic të ulët (vaj i bardhë) si i vazhdueshëm. faza.
cdf


Koha e postimit: Gusht-09-2018
WhatsApp Online Chat!